19.3.2015
Kategorie: Praktické informace, Zajímavosti

Nejlepší německá jídla s recepty

Každý region Německa má svá speciální jídla, která jsou variací typické německé kuchyně. Níže pro vás vybíráme některá z nich, která by jste měli vyzkoušet – včetně receptů.

Německé jídlo je bohaté, hutné a chutné. Pokud chcete poznat německou kulturu, měli by jste začít od německých specialit. Takže dobrou chuť a ať se jídlo podaří:)

1. Apfelstrudel

762805-960x720-alt-wiener-apfelstrudelJablečný závin je vynikající moučník plněný jablky, cukrem, skořicí, rozinkami a strouhankou. Jeho popularita se datuje již od 18. století. Závin je vyroben z tenkého těsta do kterého se balí náplň do několika vrstev a nakonec se upeče. Podáván je teplý nakrájený na kolečka, které jsou posypané moučkovým cukrem.

Příprava podle receptu z císařské pekárny Schönbrunn

Ingredience:

Na těsto
250 g mouky, Typ 550
2 g soli
1 vejce
100 ml vlažné vody
20 ml oleje
mouka pro spojení

Náplň

100 g strouhanky
50 g másla
140 g cukru
10 g skořice
170 g rozinky
10 g citronová šťáva
1100 g kyselých jablek, bez jader na plátky
panák rumu
rozpuštěné máslo na vytření
moučkový cukr

Příprava

Všechny ingredience na těsto smícháme a hněteme dokud nedostane těsto jemnou konzistenci. Z těsta vytvarujeme kouli. V malé míse  těsto potřete slunečnicovým olejem a nechte jej zde cca 30 minut namočené. Po vytažení těsto znovu vraťte na pomoučený stůl, kde již máte připravený pečící papír. Těsto rozválejte na na slabou vrstvu, kterou nahoře potřete rozpuštěným máslem.

Náplň – na pánev přidejte máslo, přidejte strouhanku kterou upečeme dozlatova. Poté k tomu přidáme v misce zbytek ingrediencí na náplň a dobře promícháme včetně rumu. Poté směs naneseme na připravené rozválené těsto a uděláme závin. Hotovou nohavici přemístíme opatrně na vymazaný plech. Pečeme dozlatova při teplotě cca 190 stupňů. Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem.

Před prvním nakrojením nechte hotový štrůdl alespoň 30 minut odpočinout, pak podávejte posypané moučkovým cukrem.

2. Eintopf

Gruenkohl-EintopfMiska guláše, která vás zahřeje ve studené dny. Název tohoto tradičního německého guláše doslova znamená „jeden hrnec“ a odkazuje tak na způsob vaření resp. recepturu. Většina receptů na tento guláš má podobné ingredience : vývar, zelenina, brambory nebo luštěnina a k tomu maso – vepřové, hovězí, kuřecí nebo případně ryba.

Příprava eintopfu s uzeným masem a uzeninou – Gruenkohl-Eintopf

Na 6 porcí.

Ingredience:

1,5 kg kapusty, propláchnout, odstranit pevné části
2 lžíce rostlinného oleje
2 střední žluté cibule, oloupané a nakrájené
2 lžíce ovesných vloček
0,5 kg uzené vepřové panenky
1 klobása
2 uzené teplé klobásy
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Větší špetka mletého muškátového oříšku

Příprava:

Velký hrnec osolené vody přiveďte k varu. Ponořte do vařící vody kapustu po dobu 1 až 2 minut. Vytáhněte kapusta cedníkem a vytlačte z ní vodu.
Rozehřejte olej ve velkém hrnci a přidejte cibuli. Dělejte ji až bude průsvitná. Přidejte kapustu a 2 šálky vody. Vmíchejte oves a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 30 minut. Přidejte pomalu 1 šálek vody, pokud je to nutné. Guláš by měl být velmi vlhký, ale ne polévkovitý.

Přidejte Vepřovou panenku a klobásu a vařte na mírném ohni 30 minut. Přidejte uzené klobásy a až do poloviny šálku vodu, pokud je to nutné. Vařte 30 minut. Uzené klobásy přidávejte pouze na posledních 30 minut vaření, aby nepraskly.
Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem. Podáváme s vařenými brambory.

3. Kartoffelpuffer – bramborové placky

49c7fce111e39b54f2dbdf74e7d2fc79_kartoffel-puffer-400Mezi nejlepší německé jídla patří nízké pečené bramborové placky z nastrouhaných brambor s moukou, vajíčkem, cibulí a kořením. Můžete je udělat buď slané jako přílohu k masu nebo také nasladko s jablečnou omáčkou, borůvkami, cukrem a skořicí.

Níže uvedený recept je pro cca 15 placek.

Ingredience:

  • 500 g velkých brambor
  • vařený brambor cca 120 g
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • 3 lžíce másla na smažení

Příprava:

Syrové brambory oloupeme, umyjeme a nastrouháme najemno na sýrové straně na struhadlu. Vařené také jemně nastrouháme. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. V míse smícháme všechny ingredience a následně tvoříme lžící placky na rozpálené nepřilnavé pánvy, vymaštěné máslem.

Hotové placky ukládejte na utěrku, která natáhne zbytečný tuk. Příprava cca 45 minut.

Níže se můžete ještě na celý proces podívat na videu. /na začátku je reklama, je nutné počkat/

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

„Kdo má tak málo fantazie, že své lži musí opírat o důkazy, měl by raději rovnou mluvit pravdu.“ Oscar Wilde